Glogster

StandaardGlogster
Bernolf heeft ons tijdens de les over cyberpesten uitgedaagd om door middel van een nieuwe webtool een interactieve poster te maken over cyberpesten. Bijvoorbeeld om anderen te informeren. Ik heb ervoor gekozen om een poster te maken voor leerkrachten. Ik wil hen informeren over de kenmerken van cyberpesten, maar vooral wil ik hen meer informatie geven over het voorkomen van cyberpesten. De interactieve poster die hierboven te zien is, heb ik gemaakt met behulp van het programma Glogster. Je kunt een gratis account aanmaken bij Glogster om vervolgens aan de slag te gaan binnen deze webomgeving. De posters kun je helemaal inrichten naar eigen smaak. Er zijn verschillende soorten glogs waar je uit kunt kiezen: posterglogs, wide glogs, album glogs etc. Door het toevoegen van foto’s, filmpjes, geluiden, links en dergelijke, maak je de poster interactief. Binnen de webomgeving van Glogster worden een aantal plaatjes, foto’s en filmpjes gegeven, maar het is ook erg makkelijk om je eigen materiaal te uploaden of materiaal van internet toevoegen door middel van links. Vervolgens kun je de poster geheel zelf vormgeven van achtergrond en lettertype tot kaders voor foto’s en plaatjes en speciale players voor filmpjes. Wanneer je poster klaar is, kun je deze publiceren door middel van een aan jouw poster toegekende link/URL. Je kunt de poster zowel private als public opslaan.

Het programma is gebruiksvriendelijk, al blijft het programma soms hangen. De poster hoort ook automatisch opgeslagen te worden tijdens het maken/bewerken van de poster, maar een aantal keer liet de ‘autosaving’-mode het afweten. Ook moet je na het toevoegen van tekst in een bepaalde vorm of kader naast het tekstkader klikken om de tekst officieel toe te voegen. Doe je dit niet of klik je op de knop ‘apply’ (wat logischerwijs ‘toepassen’ betekent) drukt, verdwijnt de tekst.

Wat kun je nu doen met Glogster in het onderwijs?
Voor het onderwijs heeft Glogster ook de mogelijkheid om een virtuele klas te registreren met maximaal 200 leerlingen. Als educatief leermiddel kun je Glogster vooral gebruiken om te presenteren. Ook kun je de Glogster als een soort prikbord gebruiken. Deze kun je vervolgens plaatsen op de schoolwebsite of bijvoorbeeld op een klassenweblog. Hier kun je kort belangrijke informatie plaatsen en doorlinken naar verschillende websites.
Door kinderen aan de slag te laten gaan met Glogster komen ze in aanraking met een andere manier van presenteren. In plaats van het maken van een collage op papier waarbij je aan de slag gaat met lijm, pennen, een schaar, stiften en papier en tijdschriften, kun je nu een poster maken die veel interactiever is. Kinderen kunnen filmpjes toevoegen die bij hun onderwerp passen en leren de poster vorm te geven. Daarnaast leren kinderen kritisch denken en leren ze hoofd- en bijzaken scheiden. Het is niet de bedoeling dat de poster vol komt te staan met tekst. Kinderen kiezen wat ze het belangrijkst en interessantst vinden en plaatsen dit op de blog. De achtergrondinformatie of uitgebreide informatie kunnen ze toevoegen aan een ‘topic’ door een link toe te voegen. Daarnaast moeten ze kijken of de informatie die ze op de poster weergeven wel de juiste is. Wat wil je mensen vertellen of laten weten en welk materiaal heb je daarvoor nodig? Kies je voor een filmpje of voor een kort stuk tekst met plaatjes. Welk filmpje kies je dan en waarom?

Via de blog van Warempel vond ik een Engelstalige handleiding voor het gebruik van Glogster in de klas.
Ook heb ik via deze blog een Slideshare gevonden over het gebruik van Glogster in de klas. In de slideshare wordt duidelijk welke meerwaarde Glogster heeft naast een collage op papier.

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s