Maak een eigen tijdschrift met Jilster!

Standaard

Altijd al (hoofd)redacteur willen zijn van een tijdschrijft? Met behulp van jilster.com kun je helemaal zelf je eigen tijdschrift samenstellen en ontwerpen. Je bepaalt zelf hoe het tijdschrift er uit komt te zien qua vorm maar ook qua inhoud. Het programma kent vele mogelijkheden. Zo kun je kiezen uit een grote hoeveelheid sjablonen die je kunt vullen met eigen teksten en illustraties.

Een tijdschrift dat met Jilster gemaakt is minimaal acht pagina’s lang is, dan kun je in digitale vorm bekijken. Ook is er de mogelijkheid om het tijdschrift te laten printen. Helaas, maar logisch, moet je hier wel voor betalen. Het is niet mogelijk om het tijdschrift zelf uit te printen, wel kun je een ‘printscreen’ maken. Als je het tijdschrift door Jilster laat printen, kost dit ongeveer 20 euro voor 8 pagina’s.
Ook is het mogelijk om het tijdschrift op internet te publiceren, bijvoorbeeld op een blog. Jouw tijdschrift krijgt dan een eigen internetadres. Zo kunnen ook anderen gemakkelijk een kijkje nemen in jouw tijdschrift.

In het onderwijs?
Ook in het onderwijs kun je Jilster goed inzetten. Ik zou Jilster gebruiken om bijvoorbeeld een nieuwe thema in de klas te introduceren. Kinderen zouden de Jilster kunnen gebruiken bij een verwerkingsopdracht. In plaats van een saaie samenvatting of de vaste Powerpoint zouden ze hun gevonden informatie in een Jilster kunnen verwerken.

Het leuke van Jilster is dat je meerdere personen tegelijk aan het tijdschrift kunt werken. Dat is ook gelijk een ander bijzonder aspect van Jilster. Jilster geeft jou de mogelijkheid om vanuit de online redactieruimte anderen uit te nodigen om samen met jou aan het tijdschrift te werken. Jij geeft anderen dan toegang tot de bewerkingsfunctie van jouw Jilster-tijdschrift. Zo kun je het werk verdelen. Hij behoudt het overzicht. In de speciale redactieruimte zie je hoe het werk vordert. Je kunt hier ook met elkaar overleggen via een shoutbox. Daarnaast kun je anderen toestemming geven om een stukje in jouw tijdschrift te schrijven. Kinderen zouden bijvoorbeeld samen een school- of klassenkrant kunnen maken om ouders en anderen op de hoogte te houden.

Ook kun je op de website van Jilster verschillende voorbeelden van tijdschriften vinden die door kinderen op de basisschool gemaakt zijn. Hier staan een aantal hele mooie voorbeelden tussen, de tijdschriften zijn er erg professioneel uit. Het programma is erg gebruiksvriendelijk en de opmaak is erg handig. De bladzijdes kun je opmaken zoals in een echt tijdschrift. Teksten kopieer je vanuit Word naar je eigen pagina in de redactieruimte. Daar bewerk je de tekst eventueel nog en verdeel je deze bijvoorbeeld over meerdere kolommen. Je gebruikt eigen foto’s: als illustratie of als achtergrond. Je kunt afbeeldingen roteren, transparant maken, vergroten of verkleinen. Met de kleurvlakken kun je ook de achtergrond nog een kleurtje geven. Je maakt alles precies zoals je het hebben wilt! (Jilster.nl, 2012)

Ik zou deze tool inzetten vanaf groep 5. De tool is heel gebruiksvriendelijk, maar de kinderen moeten wel wat ICT-vaardigheden onder de knie hebben. Voor groep 3 zou dit te moeilijk zijn, omdat het programma voor hen net wat te veel functies kent. Toch denk ik dat zij met hulp van een leerling uit de bovenbouw of een leerkracht ook een eind kunnen komen met het maken van een mooi tijdschrift. Ik zou dit graag eens proberen.

Kortom… ik vind Jilster een uitstekende tool die veel voordelen kent!

Om het Jilster te kunnen werken kun je een gratis account aanmaken. Dit kan op http://www.jilster.nl/leden/registreren


Bronnen:
Jilster.nl, (auteur onbekend), (2012) De voordelen van werken met Jilster. http://www.jilster.nl/27/uitvoering-tijdschrift Bezocht op 31 mei 2012
ICT-idee.blogspot.com, Schie, H., van (29 maart 2012) Maak je eigen tijdschrift met Jilster. http://ict-idee.blogspot.com/2012/03/96-maak-je-eigen-tijdschriften-met.html Bezocht op 31 mei 2012

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s