Wordle

Standaard

Wat is Wordle?
Een Wordle?? Ja, een Wordle. Een Wordle is een soort ‘wordcloud’ gemaakt van de tekst die jij invoert. Eigenlijk is de Wordle een soort woordweb maar dan veel mooier qua lay-out.
Wordle is geheel gratis en eenvoudig in gebruik. Het gaat als volgt. Ga naar http://www.wordle.net, voer een stukje tekst in en vervolgens maakt Wordle er een ‘woordwolk’ van. Voer je woorden twee of meerdere keren in de brontekst dan krijgen zij meer aandacht in de wolk. Zij worden bijvoorbeeld groter weergegeven of krijgen een andere kleur. Wil je woorden vooral horizontaal, verticaal of juist door elkaar heen? Dan klik je op de layout-knop om deze instellingen te wijzigen. De voorzetsels en lidwoorden worden automatisch weggelaten. Mochten er nog woorden zijn die je niet belangrijk vindt, dan kun je deze verwijderen door er op te klikken (Elas, 7 november 2010).

Er zijn een aantal standaard kleurpakketten samengesteld, maar je kunt eenvoudig je eigen kleuren samenstellen door de kleuren te wijzigen. Je kunt dan zelf een achtergrondkleur kiezen en vier kleuren die voor de woorden worden gebruikt.
Ook kun je nog kiezen voor verschillende lettertypen om zo de Wordle helemaal naar eigen idee te ontwerpen. De Wordle die je gemaakt hebt zijn van jou om te gebruiken zoals je dat wilt. Je kunt ze uitprinten, opslaan in de ‘Wordle gallery’ om te delen met je vrienden of toevoegen aan bijvoorbeeld teksten of presentaties.
Daarnaast kent Wordle nog een erg handige functie. Je voert de URL van een website in en Wordle maakt voor jou snel en gemakkelijk een in het oog springende ‘samenvatting’ van de tekst voor jou! Automatisch worden de woorden die het meest gebruikt zijn vergroot, zodat de belangrijke aspecten gelijk duidelijk zijn.

Inzetbaar in het onderwijs?
Ik denk dat Wordle heel gemakkelijk inzetbaar is in het onderwijs. Je kunt als leerkracht zijnde een Wordle bijvoorbeeld gebruiken als woordweb tijdens een brainstorm. Ook is een Worlde handig voor kinderen bij bijvoorbeeld een spreekbeurt. Als zij de tekst van hun spreekbeurt kopiëren, invoeren bij Wordle en niet belangrijke woorden weghalen, blijft er een steekwoordenlijstje over dat er ook nog eens heel mooi uitziet.
Daarnaast kun je met deze functie ook teksten analyseren. Kinderen zien snel welke woorden belangrijk zijn in een tekst. Ook kunnen de kinderen de Wordle toevoegen aan een werkstuk of bij een project. Je kunt dan in één oogopslag zien wat de hoofdlijnen zijn.

Ik vind het fijn dat Wordle een programma is dat je online kunt gebruiken, er hoeft dus geen download plaats te vinden. Ook is het handig dat je de Wordle’s kunt opslaan in de Wordle-gallery. Dit zorgt ervoor dat de schoolcomputers niet vol komen te staan met Wordles van leerlingen. Wel zijn de Wordle’s in de Wordle-gallery voor iedereen zichtbaar. Belangrijk dus om van te voren goed na te denken of je de Wordle op het internet wilt zetten.
Een ander aspect dat in het nadeel van de kinderen kan werken is dat het programma Engels is. Op zich wijst het programma zichzelf, maar ik denk dat alle kinderen vanaf groep 3 na een korte klassikale of individuele uitleg me Wordle zouden kunnen werken.

Ik heb hierboven al verschillende praktijkvoorbeelden gegeven waar je Wordle zou kunnen inzetten. Ook past Wordle binnen mijn visie op onderwijs. Wordle is niet alleen een verfraaiing van een woordweb, maar heeft ook een meerwaarde bij gebruik in de klas. Zo zorgt de samenvattingsfunctie ervoor dat kinderen snel de belangrijke aspecten/woorden uit een stuk tekst kunnen halen. Ook vind ik het belangrijk dat de kinderen zelf met Wordle aan de slag kunnen en dat kinderen zelf creeëren. Kinderen kiezen zelf waarvoor ze Wordle willen gebruiken, maar je kunt Wordle inzetten bij verschillende vakken. De kinderen kunnen zelfontdekkend leren en ontwikkelen zelfstandigheid. Daarnaast vind ik het belangrijk dat kinderen leren om geleerde kennis op verschillende manieren te verwerken of weer te gaven en te delen met anderen. Met behulp van Wordle kunnen kinderen met dit doel aan de slag.
Wat mij betreft een handige tool voor leerlingen, maar ook zeker voor leerkrachten!

Bronnen
Pc en internet, infonu.nl, Elas (7 november 2010) Woordkunst maken met Wordle. http://pc-en-internet.infonu.nl/tips-en-tricks/54076-woordkunst-maken-met-wordle.html Bezocht op 11 juni 2012
Wordle.net, Feinberg, J. (2011) Beautiful word clouds. http://www.wordle.net Bezocht op 11 juni 2012

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s