Windows Live Moviemaker & stop-motion

Standaard

Stop-motion?
Vorige week kregen we van de minordocenten de opdracht om eens écht ‘out of the box’ te denken. Geen belemmeringen zien, niet aan de financiën of beperkingen denken, maar je fantasie de vrije loop laten gaan en in samenwerking met anderen tot een ideaal komen! Samen met jouw groepje een concept bedenken voor je ideale school. Al je ideeën opschrijven op een groot papier en lekker brainstromen, een geweldig leuke opdracht! Wel vonden wij als groepje het belangrijk om alle 21st century skills in ons concept te verwerken, we willen immers dat kinderen goed onderwijs krijgen dat thuishoort in de 21ste eeuw. Ons idee: de klas de wereld in! Zelf ontdekken, projectmatig werken en ervaren staat hierbij centraal!
De opdracht werd alleen maar beter en beter. Na het bedenken van het concept, kregen we afgelopen donderdag de opdracht op een stop-motion filmpje te maken van onze ‘Backpackschool’. Ontzettend veel werk, maar wat was dat gaaf zeg!

Stop-motion is een filmtechniek waarmee een teken- of animatiefilm gemaakt kan worden. Een groot aantal foto’s of afbeeldingen die steeds een klein beetje van elkaar verschillen worden met behulp van software omgezet naar een videofragment. Voor stop-motion is een (digitale)camera nodig die in staat is om opnames frame per frame te maken. Eerst wordt het voorwerp dat op film moet bewegen in een bepaalde houding neergezet en met de camera wordt hiervan een frame geschoten. Vervolgens wordt de houding van de figuur een fractie veranderd en wordt er opnieuw één frame geschoten met dezelfde achtergrond. Dit wordt herhaaldelijk gedaan. Door vervolgens alle plaatjes achter elkaar (snel) af te spelen lijkt het alsof het voorwerp uit zichzelf beweegt. Dezelfde techniek past men ook toe bij tekenfilms. Stop-motion is zeer tijdrovend. Indien het goed uitgevoerd zal het vloeiend bewegende beelden opleveren, maar het kan ook resulteren tot zeer schokkerige en onregelmatige bewegingen. Om een goed vloeiend beeld te krijgen, heeft men 25 frames per seconde nodig en is het essentieel dat de camera stilstaat. Maar het kan ook dat men de camera een heel klein beetje verschuift zodat het lijkt alsof de camera meebeweegt. Wij als groep hebben ervoor gekozen om de camera stil te houden, zodat je een minder schokkerig effect krijgt (Wikipedia, 6 juni 2012).
Nadat alle foto’s gemaakt waren, moesten we een selectie maken van deze foto’s en een stopmotionfilmpje maken. Een handige tool om een filmpje te maken van al deze foto’s is Windows Live Moviemaker. Dit programma hebben we bij de minor ook gebruikt om ons stopmotionfilmpje te maken.

Windows Live Moviemaker
Windows Live Moviemaker is een gratis te downloaden programma. Met Moviemaker ben jij de regisseur van je eigen film. Foto’s en video’s zijn gemakkelijk toe te voegen vanaf je eigen computer of vanaf een camera. Vervolgens kun je zelf bepalen in welke volgorde de foto’s in de film voorkomen, dat ligt helemaal aan jou.
Je kunt instellen of de video lang of snel wordt afgespeeld en je kunt dit zelfs per foto bepalen. Wil je een foto wat langer in beeld hebben, dan pas je de weergave snelheid van die of voor meerdere foto’s aan.
Je kunt zelfs een soundtrack toevoegen aan jouw filmpje voor een extra leuk effect. Je voegt de muziek toe die tijdens je film afgespeeld moet worden. Na het toevoegen kun je de muziek bewerken, zodat deze in de film klinkt zoals jij het wilt. Er is ook de mogelijkheid om de muziek aan het begin in te faden en aan het einde uit te faden en om verschillende liedjes of delen van liedjes in de film te verwerken. Je kunt hiervoor een startpunt en een eindpunt instellen. Bij een stopmotion filmpje heb je niet zoals bij een film geluid van de film, maar voeg je vaak zelf een achtergrondmuziekje in. Bij een opgenomen filmpje kun je er ook voor kiezen om het geluid van de eigenlijke film zachter of zelfs uit te zetten en vervolgens een achtergrondgeluid toe te voegen.
Daarnaast is er nog de mogelijkheid om zelf extra ‘dia’s’ toe te voegen aan jouw film, zoals bijvoorbeeld een titelpagina. Dit kun je gebruiken of aspecten uit je film te verhelderen.
Ook is het mogelijk om een thema toe te voegen aan jouw film. Moviemaker voegt dan automatisch overgangen en effecten toe.
Zodra je film klaar is, kun je deze via internet delen op Facebook, Youtube en andere websites van sociale netwerken of websites om video’s waar je video’s kunt delen.

In het onderwijs?
Ik zou het maken van stop-motion filmpjes zeker inzetten in het onderwijs. Kinderen in de midden- en bovenbouw zouden makkelijk zelf stop-motion filmpjes kunnen maken en het monteren zal met wat hulp van ouders of leerkrachten ook goed moeten lukken. Ik denk dat het maken van stop-motion filmpjes voor de onderbouw wat minder geschikt is, omdat de techniek die gebruikt wordt best wel tijdrovend is. Kinderen uit de onderbouw willen graag wat snel resultaat zien en vooral het monteren is nog niet aan hen besteedt. Wel zou je stop-motion filmpjes kunnen inzetten bij de kinderen in de onderbouw. Als vermaak, een uitleg van een opdracht etc.
Voordat kinderen een stop-motionfilm maken is het handig om hen vooraf een storyboard te laten maken. Hierop schrijven en/of tekenen ze de hoofdlijn van hun film, zodat er overzicht komt in hun verhaallijn. Het is voor de kinderen dan duidelijk wat er gefilmd moet worden. Je kunt de kinderen ook laten noteren welke materialen ze nodig hebben, zodat het zoeken naar de materialen vooraf plaats vind en er minder tijd verloren gaat.
OOk zou ik met het maken van de filmpjes klein beginnen. Laat kinderen in groepjes kleine aantallen voorwerpen filmen. Is dit te makkelijk voor hen, dan zullen ze vaak zelf met nieuwe ideeën komen. Dat was bij ons op de minor duidelijk te zien. Sommige groepjes hadden veel werk en tijd in hun filmpje gestoken. Zo hadden sommige groepjes veel voorwerpen verwerkt in hun filmpje en hadden zij lange stop-motionfilmpjes. Andere groepen hadden zich vooral gericht op de lay-out van het filmpje. Dat vind ik in dit geval niet erg. Bezig zijn met het maken van een filmpje, op je eigen manier en op je eigen tempo is belangrijk!
Ook deze tool past bij mijn visie. Kinderen maken zelf het materiaal waarmee ze aan de gang gaan en maken zelf de film. Niet te veel uitleg geven van te voren, maar ontdekken en ervaren is belangrijk!

Ik en de andere leden van mijn groepje hadden eigenlijk nog niet eerder met Windows Live Moviemaker gewerkt en wilden gelijk onze zwarte hoed opzetten. Uiteindelijk is het programma best gemakkelijk in gebruik. Het is alleen zaak om goed te weten wat de knoppen die je aanklikt voor consequenties van je filmpje hebben. Als je je filmpje goed opslaat, kan experimenteren met de knoppen natuurlijk geen kwaad. Hieronder onze stop-motion. Gemonteerd met behulp van Windows Live Moviemaker. Ik moet zeggen, het resultaat mag er zijn zo voor de eerste keer!

Bronnen
Wikipeda (6 juni 2012) Stop-motion http://nl.wikipedia.org/wiki/Stop-motion Bezocht op 17 juni 2012

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s