Venngage

Standaard

Wat kun je met Venngage?
Venngage is een online tool waarme je op eenvoudige wijze infographics kunt maken. Een infographic is een illustratie waarop informatie in een grafische vorm is weergegeven. Je krijgt door een infographic informatie over een bepaald onderwerp, de infographihc is een soort samenvatting van de belangrijke aspecten rond het onderwerp. Het handige aan een infographic is dat je er grafieken aan kunt toevoegen. Bestaande grafieken kun je aanpassen of je sleept er een ander type afbeelding of soort grafiek naartoe. De grafieken in combinatie met diagrammen, afbeeldingen, teksten, kaarten, borden en tekeningen vormen de infographic. Je kunt de infographic in verschillende formaten maken. De combinitatie van tekst en beeld staat centraal (Schie, H., van, datum onbekend).

Het doel van een infographic is het informeren en overdragen van data op een visuele en aantrekkelijke manier. Ik merk zelf al dat beeld me veel meer aantrekt dan een grote lap tekst. Bij het college van Bernolf Kramer (20 juni 2012) liet Bernolf ons een afbeelding in waarin dit nogmaals bevestigt werd. Men heeft een zintuig voorkeur voor visueel. Belangrijk voor ons als leerkrachten om hierbij aan te sluiten, als we willen dat kinderen leren en de informatie die we aanbieden zullen onthouden.

Voordelen en nadelen
Het voordeel van een infographic is dat men grote hoeveelheden en verschillende soorten vormen van informatie zeer beknopt en op een visueel aantrekkelijke manier kan weergeven.
Nadeel van het programma is wel dat het, zoals ik heb gemerkt, niet goed werkt via Internet Explorer. Via Google Chrome werkt het programma prima.
Een ander aspect dat als nadeel kan werken is het feit dat een account vereist is bij deze tool, ook al is het programma gratis (ook al spreekt men van een 14-day free trial). Wel is het zo dat je na het inloggen gebruik kunt maken van de hierboven al genoemde talloze mogelijkheden.

Er is ook de mogelijkheid om de infographics met anderen te delen via social media. Het enige dat je hiervoor hoeft te doen is de infographic publiek publiceren. Let wel, de infographic is nu voor iedereen te zien. Vervolgens kun je de URL kopïeren en delen via mail, Facebook, Twitter etc. Ook kun je de infographic plaatsen op je eigen weblog of site. Hiervoor moet je de embed code kopiëren en plakken in het beheergedeelte van je blogbericht bij de HTML-codes.

In het onderwijs?
Je wordt stap voor stap geholpen met het maken van jouw eigen infographic. Doordat er hulp in stappen wordt aangeboden zal het voor een bovenbouwgroep goed te doen zijn om een infographic te maken. Wel moeten de kinderen voordat ze een infographic gaan maken genoeg informatie verzameld hebben. (Het maken van) de infographic zal ik dan vooral als verwerkingsopdracht of als presentatiemiddel inzetten in het onderwijs. In één oogopslag is te zien waar de presentatie over zal gaan.

Het maken van infographics zorgt ervoor dat kinderen informatie aan elkaar leren koppelen. Daarnaast leren ze ruwe data omzetten in visuele informatie, informatie die ze sneller opnemen en zullen onthouden. Ook leren ze complexe relaties tussen onderwerpen beter te begrijpen en leren ze een verhaal op een andere manier weer te geven (Rosenthal Tolisano, S., 6 september 2011).

Glogster en Wordle zou je ook als een soort infographic kunnen zien. Glogster is ook net wat makkelijker in gebruik als Venngage. Bij Venngage worden veel moeilijke Engelse woorden gebruikt, terwijl men bij Glogster meer in makkelijk Engels ‘spreekt’.
In vergelijking met Wordle heeft Venngage het voordeel dat er plaatjes, video’s en andere media toegevoegd kan worden. Een Wordle bestaat alleen uit tekst.

Ondanks de nadelen die deze tool voor het onderwijs kent, past het maken van infographics toch bij mijn visie. Ik vind het belangrijk dat kinderen zelf creëren en dat is ook bij deze tool weer het geval. De kinderen gaan met het geleerde aan de slag en proberen dit op een andere manier weer te geven. Informatie wordt aan elkaar gekoppeld en misschien ontstaat er wel nieuwe kennis. WAAROM?
De tool wordt op de website van Venngage zeer eenvoudig genoemd, maar ik denk dat het voor kinderen toch nog wat makkelijker kan. Hieronder een klein voorbeeld van andere tool om infographics mee te kunnen maken, deze tool zal voor kinderen wat makkelijker te hanteren zijn, vooral omdat de gegevens makkelijker in te voegen zijn.

Easel.ly
Makkelijker in gebruik voor kinderen, dit komt ook omdat de opties bij deze online tool meer basic zijn. De opties van dit programma zijn:
• Teksten toevoegen
• Afbeeldingen uploaden
• Afbeeldingen neerzetten, verschuiven, doorzichting maken
• Kaders toevoegen, achtergronden kiezen etc.
• Formaat kiezen

Bronnen
Kramer, B. (20 juni 2012) Powerpoint over digitaal presenteren: zintuig voorkeur.
Langwitches.org, Rosenthal Tolisano, S. (6 september 2011) Creating infographics with students. http://langwitches.org/blog/2011/09/06/creating-infographics-with-students/ Bezocht op 21 juni 2012
Schie, H.,van (datum onbekend) 109: maak een infographic met Venngage. http://ict-idee.blogspot.nl/2012/05/109-maak-een-infographic-met-venngage.html Bezocht op 21 juni 2012

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s